Meld je aan voor de nieuwsbrief:

06/11/20

Daniël Lohues winnaar Culturele Prijs van Drenthe

Muzikant en schrijver Daniël Lohues is de winnaar van de Culturele Prijs van Drenthe 2020. Lohues heeft met zijn oeuvre een belangrijke bijdrage geleverd aan de cultuur van Drenthe. Hij is een ambassadeur voor de provincie, laat zijn Drentse wortels en trots op Drenthe doorklinken in zijn liedjes en columns.

“Het was daarom niet de vraag of, maar wanneer de Culturele Prijs naar Daniël Lohues zou gaan,” vindt gedeputeerde Cees Bijl. Dit jaar is het 25 jaar geleden dat het eerste album verscheen van  Skik, waarmee de muzikant uit Erica landelijk doorbrak. De band stond op alle grote festivals en kreeg een Zilveren Harp. Op Fietse is een klassieker geworden. Voor zijn theaterprogramma’s van de afgelopen 15 jaar kreeg Daniël de Annie M.G Schmidt-prijs en een Edison. Heel Nederland zingt mee met Prachtig Mooie Dag en Hier Kom Ik Weg, songs die elk jaar hoog in de Top 2000 staan.

“Daniël Lohues schrijft, maakt en produceert (film)muziek, maar is ook thuis in het theater en al jaren columnist bij Dagblad van het Noorden,” benadrukt juryvoorzitter Annette Timmer zijn veelzijdigheid. “En niet onbelangrijk; hij is een inspiratiebron en stimulator voor jong talent.”

Oeuvreprijs
De Culturele Prijs van Drenthe wordt al sinds de jaren ’50 uitgereikt aan iemand die met zijn of haar werk een grote bijdrage heeft geleverd aan de Drentse cultuur. In 2018 mocht fotograaf Harry Cock de prijs in ontvangst nemen. Een oproep aan de Drentse bevolking leverde in januari 2020 450 reacties op. Daarnaast droeg de provinciale adviescommissie zelf kandidaten voor. Na zorgvuldige afweging op basis van de doelstelling en de criteria van de prijs besloot de adviescommissie unaniem dat Daniël Lohues de prijs het meest verdient. Het college van gedeputeerde staten heeft die voordracht met instemming overgenomen en de prijs aan Lohues toegekend. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 10.000,- en een bronzen legpenning.

Uitreiking uitgesteld
Vanwege de huidige zorgwekkende situatie rondom de coronapandemie wordt de feestelijke prijsuitreiking uitgesteld tot een nader te bepalen datum in 2021. Wel heeft Holland Baroque een muzikaal eerbetoon aan de winnaar opgenomen. Afgelopen jaar maakte het ensemble rond Tineke en Judith Steenbrink een tournee met Daniël Lohues. “Dat was sowieso praten over Bach, Bach en Bach. En soms een stukje Telemann. En niet te vergeten bleken zijn eigen liedjes wellicht nog mooier dan het Drentse landschap zelf. Gefeliciteerd Daniël!”, aldus de  baroktweeling.

Het muzikale eerbetoon is terug te kijken op de website van de Drentse Cultuurprijzen: https://www.provincie.drenthe.nl/cultuurprijzen/

Gerelateerd nieuws