Meld je aan voor de nieuwsbrief:

13/12/21

‘Ik Wil Dansen’ van Froukje is de 3voor12 Song van het Jaar 2021

Froukje heeft met ‘Ik Wil Dansen’ VPRO 3voor12’s Song van het Jaar 2021 gemaakt. De winnaar werd vanavond bekendgemaakt in M op NPO1. Vrijdag 3 december wordt de hele top 100 bekendgemaakt in een 8 uur durende uitzending op 3FM. Al 37 jaar lang kiezen luisteraars, volgers en kijkers van VPRO 3voor12 hun Song van het Jaar.

‘Ik Wil Dansen’ werd dé slogan van 2021, op geheime huisfeestjes, tijdens het thuiswerken en zelfs op protestborden bij de demonstraties voor de cultuursector. Op het eerste gehoor is ‘Ik Wil Dansen’ een vrolijk, dansbaar liedje. Luister je beter, dan hoor je dat het gaat om vluchtgedrag. Dansen op dinsdag, om het malen en tobben te stoppen.

De 20-jarige zangeres Froukje Veenstra alias Froukje brak vorig jaar door met haar debuutsingle ‘Groter Dan Ik’, een nummer over de klimaatproblematiek. ‘Ik Wil Dansen’ is haar tweede single. Ze is de jongste winnaar van de prijs sinds Jacqueline Govaert met haar band Krezip en het nummer ‘I Would Stay’ de Song van het Jaar won in 2000. In de geschiedenis van de Song van het Jaar won ook slechts twee keer eerder een Nederlandstalig nummer: Osdorp Posse – 10 Jaar O.P. in 1998 en ‘Hou Je Bek En Bef Me’ van MEROL in 2019. Ze kreeg de prijs vanavond van Sagid Carter in talkshow M.

Froukje brak door in tijden van corona en de ene na de andere lockdown. Daardoor heeft ze vaker kunnen optreden in tv-studio’s dan op daadwerkelijke podia. Ze speelde wel op het Fieldlab-festival in Biddinghuizen en de 3FM Awards in TivoliVredenburg – waar ze ook de 3FM Talent Award mocht ontvangen – en deed afgelopen najaar een kleine clubtour door het land.

Song van het Jaar 2021
Al 37 jaar lang kiezen luisteraars, volgers en kijkers van VPRO 3voor12 hun Song van het jaar. Eerdere winnaars waren o.a. ‘Blinding Lights’ van The Weeknd, ‘HOU JE BEK EN BEF ME” van Merol, ‘Slicer’ van Kensington, ‘Make the Call, Leave it All’ (De Staat), ‘Let It Happen’ (Tame Impala), ‘Get Lucky’ (Daft Punk), ‘Everything Now’ (Arcade Fire), ‘Seven Nation Army’ (White Stripes), ‘Paranoid Android’ (Radiohead) en ‘Smells Like Teen Spirit’ (Nirvana).

Vrijdag 3 december wordt de hele top 100 bekendgemaakt in een 8 uur durende uitzending op 3FM, tussen 10.00 en 18.00. Aansluitend wordt de Song van het Jaar-mix van dj Sandeman gedraaid.

Op 11 december om 23.50 uur wordt een tv-special over de Song van het Jaar uitgezonden op NPO3, opgenomen vanuit de Maassilo met een live-optreden van Froukje.

Gerelateerd nieuws